Panu2017 Panu Mustonen Helsingin kaupunginvaltuustoon

Stadi tekee tulosta - työntekijät uupuvat!

Helsinki julkaisi ylpeänä viime vuoden taloudelliset lukunsa ja hienoiltahan ne näyttävätkin - rahaa tuntui tulevan sisään ovista ja ikkunoista. Verotulot kasvoivat ja rakentamiseen myytiin maata kalliilla (ja sitten samat poliitikot ihmettelevät mistä kaikesta Helsingissä rakentamisen kalleus johtuu) ja ennenkaikkea palkkamenot pysyivät kurissa. Hienoa eikö totta? Tässä on saanut kuulla kadulla niin paljon siitä, kuinka kaupungin virkamieheet vetävät aivan liikaa palkkaa ja byrokraatteja istuu tuoleillaan turhaan. Tästä olen monesti samaa mieltä, mutta katsotaanpa sitten miten työpaikat ovat jakautuneet 2015 ja 2016:

Sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatustoimessa vakituisten määrä tippu 17 656:sta  17 433:een ja määräaikainen henkilöstö kasvoi 4 127:sta 4 359:ään. Sivistys- ja henkilöstötoimessa puolestaan luvut olivat vakituisilla 6 990 ja 6 970 ja määräaikaisilla 1 779 ja 1 902. Kaupunki joka kasvaa nopeasti, saa enemmän lapsia varhaiskasvatukseen ja kouluihinsa ja samalla myös ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti, käytännössä leikkaa nuorille ja vanhuksille tärkeistä palveluista, sekä siirtää painopistettä määräaikaisuuksiin.

MTV3 julkaisi helmikuussa hyvän haastattelun uupuneesta kodinhoitajasta. Karua luettavaa miten sekunttikellon perässä juokseminen tekee palvelusta täysin hengettömän, kosketuspinta vanhuksiin jää tasolle, jossa katsotaan että onhan se vielä elossa. Ja työntekijät väsyvät täysin. Tämä ei Helsingissä koske vain kodinhoitajia, vaan olen nyt tavannut paljon sairaanhoitajia, opettajia ja lastentarhatyöntekijöitä jotka vain ovat aivan jaksamisensa äärirajoilla. Mitoitukset on vedetty liian tiukaksi ja kaupungin väärät strategiset päätökset esimerkiksi maahanmuuttajakoululaisten luokkiin sijoittamisissa polttaa nämä ihmiset loppuun. Siihen kun lisää vielä SOTE-uutisoinnin, joka tekee monen työntekijän tulevaisuudesta ennalta arvaamattoman, on täydellinen väsyminen valmis. Mikä tahansa menestyvä suuryritys tänä päivänä ei ajattele pelkästään asiakkaitaan tai osakkeenomistajiaan, vaan myös työntekijöitään. Ja kun työntekijä ei enää jaksa ei hän myöskään jaksa enää ajatella asukkaan, potilaan tai koululaisen parasta, sitä yrittää vain jaksaa päivän läpi jotenkuten, että voi illalla kaatua peiton alle. 

Olen kuullut niin surullisia tarinoita esimerkiksi vanhuksilta itseltään ja heitä hoitavalta henkilökunnalta, että itse en taida haluta tulevaisuudessa hirveän vanhaksi elää tässä kaupungissa - ellemme saa suuntaa muuttumaan!

Ai niin, siitä Helsingin tuloksesta vielä: juttelin Narinkkatorilla erään Kokoomuksen edustajan kanssa aiheesta ja hän totesi, että kaupungin on säästettävä rahaa pahan päivän varalle. Jouduin toteamaan, että jos tämä ei ole hänen mielestään jo se paha päivä, niin en todellakaan halua nähdä hänen pahaa päiväänsä.

Mutta, hyvää viikkoa kaikille, yrittäkää olla vanhenematta tai sairastumatta. Ja muistakaa äänestää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kunhan Anni valitaan pormestariksi, niin ei tarvitse enää huolehtia kassaylijäämästä. Sitähän ei jää, kun rahat jaetaan kaiken maailman humpuukiin.

Toimituksen poiminnat