Panu2017 Panu Mustonen Helsingin kaupunginvaltuustoon

Korpokratia vastaan pohjoismainen hyvinvointivaltio

Nickolas Falvo toi vuonna 1995 maailmaan uuden termin: Korpokratia. Se kuvaa tilannetta, jossa pieni joukko ihmisiä hallitsee yhteiskuntaa ajaen yhtiöiden, yhtiöiden tarpeiden ja rikkaiden omistajien asiaa. Termiä viljellään Suomessakin paljon keskustelupalstoilla, vaikka aina sen sopivuus keskustelun aiheeseen ei olekaan ihan oikea.

Meillä hallituspuolueet yrittävät tällä hetkellä kovasti muuttaa Suomea korpokratiaksi. SOTElla Suomesta pyritään tekemään maa, jonka terveydenhoidosta pääsee vetämään välistä suuret ja monesti kansainvälisessä omistuksessa (ja joskus veroparatiisiomistuksessa) olevat suuryritykset. Tietenkin pahanmakuinen lääke yritetään kuorruttaa valinnanvapauden ja palvelujen paranemisen sokerilla. Mutta tosiasia on, että verorahoilla maksettu järjestelmä yritetään siirtää mahdollisimman suuret voitot tuovilta osuuksiltaan yhtiöille - siis verotuloja suoraan yhtiöille. Sama asia näkyy Bernerin yrityksessä tehdä teistä bisnestä firmoille. Sama näkyy suunnitellussa jätehuollon yksityistämisessä... esimerkkejä tulee kiihtyvällä vauhdilla lisää. Valtion ja kuntien tehtäviä halutaan siirtää yhtiöille kerman kuorimista varten.

Olen Vasemmistoliiton ehdokas Helsingissä ja aion päästyäni valtuustoon vaikuttaa siihen, että Helsinki toimii hallituksen ajamaa kermankuorimista vastaan. Minulla on tähän kaksi hyvää syytä: 1) Haluan säilyttää Suomen pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamallin palveluineen ainakin täällä Helsingissä ja 2) Kuulun siihen 10%:n, kuulemma erittäin hyvin palkattuun työväestöön ja haluan ettei veroilla, joita olen tyytyväisenä maksanut (tosin itsekin aina välillä hieman urputtanut määrästä) ja niillä rakennettuja palveluja ja infrastruktuuria anneta ilmaiseksi uudelle oligarkille. Haluan olla hyvä asiakasomistaja Suomelle - jos olisin verojeni kautta osakkeenomistaja Suomen Valtiossa, tulisin laittamaan hallituksen yhtiökokouksessa vastuuseen sisäpiirimäisestä ja halvalla menevästä nurkanvaltauksesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Markkinaehtoiset palvelut edellyttävät huomattavaa sääntelyä ja valvontaa, ja näin vain lisäävät byrokratiaa koko terveydenhuollossa, jotka veronmaksajat joutuvat maksamaan, mikä jää huomioimatta kun palvelujen hintaa tuotetaan ja verrataan.

Julkinen terveydenhoitoketju, jossa on myös ennalta ehkäisevää terveydenhoitoa, on ollut yhteiskunnan peruspilareita, kun palvelut rahoitetaan yhteisesti ja tarpeiden mukaan, tästä on kaikki hyötyneet, ja tämä on tuonut kokonaispääomaan kustannus säästöä, joka ei vältämättä näy tilastoissa.

Markkinoiden logiikka on toinen, yritykset tuottavat palveluita, joissa ansaitsevat eniten, hoitoketjut sirpaloituu, aletaan rahastamaan ihmisten sairauksilla.

Vuoden 2007 Kataisen vaalikiimassa lupaamat palkankorotukset, joka levisi koko työmarkkinaalueen, sekä 2008 finanssi kriisi, vuosien saatossa tälle ei ole löytynyt tulonjako politiikassa maksajaa, tämän seurauksena valtio ja kunnat ovat velkaantuneet, kunnat ovat olleet pakotettuja yksityistämään palvelujaan. Yksityiset terveydenhoitoketjut haistavat mistä voi rahastaa,. Järjestelmän maksajiksi joutuvat sairaat ja vanhukset, jos tälle kehitykselle vasemmisto rakentaa aitoja, kannatan sitä.

Käyttäjän PanuMustonen kuva
Panu Mustonen

Erittäin hieno analyysi - Kiitos!

Toimituksen poiminnat